Gouden regels voor het kiezen van badkamer- en keukentegels

Als er een praktische en functionele coating is voor ruimtes zoals de badkamer en keuken met natte ruimtes, dan is het keramiek en porselein. Het is sterk, waterdicht, gemakkelijk te onderhouden en schoon, en beschikt over een eindeloos repertoire aan ontwerpen om uit te kiezen.
Een dergelijke overvloed aan modellen kan echter tot besluiteloosheid leiden. Hier zijn enkele gouden regels om u te helpen bij het kiezen van de beste tegels voor uw huis.

Wees trouw aan een kleurenpalet (en slechts één)
In de wereld van keramiek en tegelbekleding is kleur een van de meest gebruikte middelen bij het ontwerpen. U vindt er zoveel modellen, en in zoveel kleurengamma’s, dat het gemakkelijk is om uw aandacht te vestigen. Denk bij het kiezen aan een assortiment waar je echt gepassioneerd over bent en blijf erbij. Het is een goede formule om te voorkomen dat de omgeving met te veel tinten wordt verzadigd.

Wedden op het monochrome effect
In overeenstemming met wat in de vorige regel werd uitgelegd, is het niet aan te raden om uw badkamer of keuken te vullen met tegels in veel verschillende tinten. Het verdient de voorkeur om voor een monochroom effect te gaan en een enkele kleur te kiezen.
Het kan wit zijn, vooral als de ruimte niet te groot is, of een donkere tint als je badkamer of keuken voldoende vierkante meters en natuurlijk licht heeft. Hoe het ook zij, gematigd zijn bij het kiezen van de kleuren van de tegels is zeker een hit.

Combineer gestempelde stukken met andere gladde stukken
Een tegelvloer versierd met geometrische motieven kan heel elegant en modern zijn, zolang het maar wordt tegengegaan met bijvoorbeeld gladde stukken op de muren.
Als je muur bedekt is met gedecoreerde tegels, kies dan voor een gladde vloer om het geheel in balans te houden. Wat betreft de kleuren, kies voor een toon die aanwezig is in de stukken met patronen en zet erop in voor de effen.

Mix verschillende formaten en maten
Het gebruik van verschillende formaten, binnen dezelfde reeks tegels, is een uitstekende manier om dynamiek aan de ruimte toe te voegen zonder de harmonie te verbreken.
De stukken kunnen bijvoorbeeld dezelfde kleur delen om het uiteindelijke resultaat te verenigen. Kies twee of drie verschillende formaten en maten en combineer ze op de wanden en op de vloer.

Kies de meest geschikte afwerking
Glanzend, mat of satijn: dit zijn de drie meest voorkomende afwerkingen wat keramiek betreft, hoewel de laatste tijd nieuwe tinten zijn gecreëerd (metallic, gebarsten, enz.).
Een goed idee is om twee verschillende afwerkingen (bijvoorbeeld glans en mat) in dezelfde ruimte te combineren, zolang de functionaliteit van de materialen niet in het gedrang komt. Dat wil zeggen, voor de vloer is het beter om een matte vloer te kiezen die antislip is, terwijl voor de wanden van de keuken de tegels met een glanzende afwerking wellicht gemakkelijker schoon te maken zijn.
Esthetiek moet in dienst staan van functionaliteit, en niet andersom.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *